
Histeroskopik Miyom Ameliyatı
Histeroskopik Miyom Ameliyatı
Histeroskopi, rahim içini gözlemlemek ve cerrahi müdahalelerde bulunmak için kullanılan bir yöntemdir. Bu işlem sırasında özel bir cerrahi düzenek ve kamera sistemi kullanılarak rahim ağzından girilir ve rahim içi görüntülenir. Histeroskopi, tanısal (diagnostik) veya cerrahi (operatif) amaçlarla gerçekleştirilebilir. Rahim içinde bulunan polipler, miyomlar ve yapışıklıklar gibi sorunların hem tanısı hem de tedavisi histeroskopi ile mümkündür.
Histeroskopik miyom ameliyatı özellikle submüköz myomların cerrahi tedavisinde etkili bir yöntemdir. Submüköz myomlar, rahim duvarının iç tabakası olan myometrium içinde büyüyerek rahim boşluğuna doğru uzanabilirler. Bu durum anormal kanamalar (aşırı adet kanaması, adet dışı kanamalar gibi) ve kasık ağrıları gibi belirtilere yol açabilir.
Histeroskopik miyom ameliyatı şu adımlarla gerçekleştirilir:
Hazırlık: Histeroskopi genellikle adet bitiminden sonraki dönemde yapılır çünkü rahim duvarı kalınlaşmamış olur. Hastaya genellikle kısa süreli anestezi uygulanır.
İnceleme ve Ameliyat: Histeroskopi sırasında rahim içine özel sıvılar verilerek rahim duvarları ayrılır ve lezyonlar (miyomlar) daha net görünür hale gelir. Submüköz myomlar histeroskopik olarak elektriksel enerji kullanılarak kazınıp parçalara ayrılarak çıkarılır.
Gerekirse İkinci Müdahale: Büyük miyomlar veya rahim kas dokusuna içe doğru uzanan miyomlar tek bir histeroskopik ameliyatla çıkarılamayabilir. Bu durumda ikinci bir cerrahi müdahale gerekebilir.
Histeroskopik miyom ameliyatı, özellikle tüp bebek tedavisi öncesinde rahim içindeki problemlerin düzeltilmesi için de kullanılır. Submüköz myomlar implantasyonu (embriyonun rahim içine yerleşmesi) engelleyebileceğinden tüp bebek tedavisi başarı şansını artırmak amacıyla bu tür problemler histeroskopik olarak çözülebilir.
Bu işlem, genellikle güvenli ve etkili bir yöntemdir ancak her hasta ve her durum farklı olduğundan, tedavi seçenekleri ve riskler konusunda doktorunuza danışmanız önemlidir.










